Ursula K. Le Guin är död

Den prisbelönta sci-fi-drottningen Ursula K. Le Guin är död sedan en tids försämrat tillstånd. En bortgång som väckt starka reaktioner över hela världen. Le Guin lämnar efter sig ett stort arv med uppslitande framtidsromaner, politiska thrillers och filosofiska frågeställningar.

Idag är vi allt fler som vill anordna speciella begravningar till speciella människor. Att göra en personlig begravning är inga problem, och det finns många sätt att hedra din bortgångna på ett sätt som är anpassat efter hennes eller hans personlighet. Fjällmans Begravning kan du ringa dygnet runt och de är specialiserade på allt inom begravning, läs mer här.

Att begrava en författare

En författare lever kvar i vår kultur genom det litterära arv den lämnar efter sig, och så gör även Ursula K. Le Guin, sci-fi-drottningen som ifrågasatte hela vår samhällsbyggnad i sina skildringar av andra världar. Fyllda med hermafroditer, filosofiska frågor och kärnfulla budskap är Le Guin en av vår tids absolut största författare.

Såhär uttrycker man sig i tidningen Motherboard, som sörjer författaren:

”I have been dreading the day. Because Ursula had been growing older, stubbornly, inexorably, she was bound to leave us eventually, and because we always seem to lose our heroes when we need them most. And so we lost Ursula.”

”She was bound to leave us eventually”, så är det nog många som känner med Le Guins bortgång. Många anser att hennes politiska och litterära gärning har satt djupa spår i vår samtid och banar väg för framtida politiska rörelser. Lite som man skriver i DN, att Ursula K. Le Guin visste en författares uppgift: att komma med nya idéer och tankar.

Att begrava en författare är alltid svårt, och vi är många som sörjer hennes bortgång. Men hon lever trots det kvar i litteraturen, och där kommer hon finnas så länge vi kan läsa.