Inredning med böcker som hjälp

Är det något som det finns böcker att läsa om är det inredning. Antingen som coffee books på vardagsrumsbordet eller att använda sig av för inspiration till hem, till jobb som inredare och som bilder att drömma sig bort i. Vi skriver även om hur böcker, i bokhyllor och över dörröppningar, ger vilket rum som helst en ombonad och hemtrevlig känsla.

bok studera hjärtaMånga vill ha ett snyggt och hemtrevligt hem, med en skön soffa att sjunka ner i, taklampa från Confident Living, köksö att samlas kring och en eldstad att kasta in vedklabbar i en kall vintermorgon.

Men hur skapar man boende med en själ egentligen? Jo kanske genom att få till ett hem som känns både vackert, ombonat men framförallt personligt. I en artikel som vi finner i Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur man får till den där mixen som gör att hemmet verkligen känns som hemma. I boken ”Home stories – personlig inredning och inspirerande idéer” av Ida Magntorn kan vi få lite tips som gör det hela lättare, inredningslitteratur när den är som bäst alltså.

Böcker som inspiration och inredning

Böcker är en sak som man gärna kan inreda med, såväl som hitta inredningsinspiration i. En välfylld, snygg bokhylla ger vilket rum som helst en tyngd, en själ och en starkt ombonad känsla. Har man väldigt mycket böcker kan man till exempel platsbygga bokhylla över en dörröppning.

Om man till exempel älskar känslan av gamla franska kaféer så kanske det är en bra idé att skapa en kaféstil i kök- eller matrummet? Det görs med rutiga klinkers (som även kan målas på trägolv), franska kaféstolar och en stor gammal spegel att luta mot en vägg, det reflekterar både ljus och rymd i rummet. Kanske väggarna i blek och smutsig pastell, ljust gråblå, en och annan blomma som klänger och en gammal köksvåg på ett sidobord eller byrå. Gärna med ett runt mindre bord, inga gardiner och över allt en sliten patina.

Samma inredare och författare säger även i Kristianstadsbladet att man mår bättre i genomtänkta rum. Hennes bästa tips är att samla på inspiration från tidningar, att titta hur andra har det hemma och hur rumsmiljöerna ser ut i ens favoritfilmer. Samla saker på en plats och arrangera dessa på en byrå, ett bord eller kanske på ett piano invid fönstret. Tumregler att hålla koll på är att tänka på ljus och proportioner, men framförallt på personerna som bor där och att det ska vara beboeligt och personligt. Mer kan man alltså läsa om i inredningslitteratur, som Idas egna böcker. Hennes två ledord är funktionella och trivsamma rum, dessa är ju både genomtänkta och personligt inredda.

Men mycket av modern och trendig inredning finns också att hitta i bloggar snarare än i böcker. I en artikel vi hittar i Expressen kan vi få tips på några av de bloggar att hämta inspiration till inredning från, vi listar några av dessa här nedan:

  • Trendenser
  • House of Philia
  • Hemtrender
  • Johanna Bradford
  • Seventeendoors
  • Mokkasin
  • By Emma
  • Trettiosjukvm
  • Strenghielm
  • Trendspanarna